Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

14 Συμβουλές για την Καλοκαιρινή Υπαίθρια Άθληση


Άθληση με ασφάλεια όλο το καλοκαίρι




Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μας προσφέρει το καλοκαίρι είναι η διάθεση να βγούμε από το σπίτι και να απολαύσουμε τη γυμναστική μας κάτω από τον ήλιο. Η άθληση στον ήλιο όμως κρύβει τους δικούς της κινδύνους.

Παρόλα αυτά τηρώντας τις παρακάτω προφυλάξεις μπορούμε να κάνουμε τη γυμναστική μας εξίσου διασκεδαστική και ασφαλή.

  
1) Ένα μπουκαλάκι νερό είναι απαραίτητο εφόδιο της γυμναστικής εφόσον πρόκειται να ακολουθήσουμε ελαφρύ πρόγραμμα. Για μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης πρόγραμματα γυμναστικής καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα ισοτονικό ποσό αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων.

2) Την προηγούμενη βραδιά μιας προπόνησης σε ζεστό καιρό, επιλέγουμε διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) Τέτοιες τροφές είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κρακεράκια, το ρύζι. Οι τροφές αυτές μετατρέπονται σε γλυκογόνο, το οποίο βοηθάει το σώμα μας να κάνει κάποια σχετική κατακράτηση υγρών.


3) Μην βασίζεστε στα ρούχα σας για να κρατήσετε μακριά την ηλιακή ακτινοβολία. Υφάσματα από πολυεστέρα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα βαμβακερά, και τα χρωματιστά είναι καλύτερα από τα λευκά αλλά καμία από τις δύο αυτές επιλογές δεν προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Μια ωφέλιμη επιλογή θα ήταν να αγοράσετε δροσερά αθλητικά ρούχα κατασκευασμένα από ειδικά επεξεργασμένα αντηλιακά υφάσματα.

4) Χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη, ελέγξτε το κεφάλι σας για τριχόπτωση ή σημεία με αραίωση που τυχόν δεν γνωρίζατε. Τέτοια σημεία βρίσκονται συνήθως στο πάνω και πίσω μέρος του κεφαλιού.  Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται πολύ ευκολότερα στο κεφάλι από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Προστατευτείτε λοιπόν με ειδικές λοσιόν ή ακόμα καλύτερα φορέστε καπέλο!
  
5) Πάρτε τα αντιοξειδωτικά σας. Αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα, κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη δύο γραμμαρίων βιταμίνης C και 1.000 ΙU βιταμίνης Ε παρέχει πρόσθετη προστασία από τον ήλιο. Οι βιταμίνες C, E και βήτα-καροτίνη διευκολύνουν επίσης στην θεραπεία εγκαυμάτων από τον ήλιο.

6) Οι υπεριώδεις ακτίνες συμβάλλουν σε όλα τα είδη των οφθαλμολογικών προβλημάτων, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, συνεπώς αγοράζετε πάντα γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας και βεβαιωθείτε ότι σας παρέχουν  UVA και UVB προστασία.

7) Έχοντας συνηθίσει να γυμναζόμαστε σε θερμοκρασίες δωματίου, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο δυσκολότερη μπορεί να είναι η άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον. Ίσως να χρειαστεί κάποιο διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων μέχρι να συνηθίσουμε σε αυτές τις θερμές συνθήκες.Ξεκινήστε την γυμναστική σας ακολουθώντας ένα χαλαρό πρόγραμμα  ή προτιμήστε την άσκηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν κουράζεστε ευκολότερα από ότι συνήθως, σταματήστε την προπόνηση νωρίτερα. Αν νιώσετε πονοκέφαλο ή ζάλη, κατευθυνθείτε προς την πλησιέστερη σκιά και πιείτε πολύ νερό.

8) Θυμηθείτε ότι η κούραση από τη ζέστη είναι σωρευτική. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να νοιώθετε κουρασμένοι ακόμη και την επόμενη μέρα της άσκησης στον ήλιο, όσο κι αν η μέρα που διανύεται είναι πιο δροσερή.     

9) Έχετε το νου σας στις αλλεργίες. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε άσθμα - ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των αθλητών- αλλά και σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, φαγούρα ή τσούξιμο στα μάτια, βήχα και φτάρνισμα) προτιμήστε να γυμνάζεστε μετά τις 10 το πρωί, κάντε ένα καλό ντους μετά την υπαίθρια άσκηση και ξεβγάλτε τη μύτη σας με διάλυμα θαλασσινού νερού (κυκλοφορούν στο εμπόριο σε αμπούλες και σπρέι).

10) Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σας στις εξωτερικές συνθήκες, συνεπώς συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση τους. Τα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα συχνά περιέχουν διουρητικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Η καφεΐνη και το αλκοόλ επίσης αυξάνουν τη απώλεια υγρών του οργανισμού. Κάποια αντιβιοτικά ή αντικαταθλιπτικά, μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό.


11) Αλειφθείτε καλά με αντηλιακό προτού φύγετε από το σπίτι. Πολλές από αυτές τις λοσιόν χρειάζονται ακόμα και έως 30 λεπτά για να επιδράσουν σωστά. Καλό θα ήταν να πάρετε το μπουκάλι του αντηλιακού μαζί σας γιατί ακόμα και αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι "αδιάβροχα" δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σωστά ιδαίτερα κατά τη διάρκεια μιας μακράς και έντονης άσκησης. 

12) Ακόμα και μια ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τους ρυθμούς της καρδιάς σας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της, ενώ η έντονη αφυδάτωση με απλά λόγια είναι πολύ επικίνδυνη! Πριν ακόμα φύγουμε από το σπίτι, πίνουμε 1/2 με 1 lt νερό και δεν ξεχνάμε να πάρουμε πολύ μα πολύ νερό μαζί μας!!! Φροντίζουμε να πίνουμε νερό καθ όλη τη διάρκεια της άσκησης και όχι μόνο όταν διψάσουμε.
 
13) Επιπλέον προσοχή χρειάζεται όταν γυμναζόμαστε υπό έντονη υγρασία. Ο ιδρώτας δροσίζει το σώμα μας, ενώ εξατμίζεται. Αν το περιβάλλον γύρω μας έχει υγρασία η λειτουργία αυτή του οργανισμού μας γίνεται λιγότερο αποδοτική. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζεστό και γεμάτο υγρασία περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας το ίδιο ή και ακόμα περισσότερο, με ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον.

14) Μην επιχειρήσετε να τα κάνετε όλα με τη μία. Συμβουλευτείτε τα προγράμματα γυμναστικής της GymPark (Πρόγραμμα αερόβιας άθλησης / Μέση, Πόδια - Γλουτοί, Κοιλιακοί  / Στήθος Πλάτη) και για αρχή γυμνάστε μία με δύο μυικές ομάδες τη φορά. Συνηθίστε την υπαίθρια άθληση σταδιακά και θα έχετε όλο το καλοκαίρι στη διάθεσή σας για να αποκτήσετε το σώμα και τη φυσική κατάσταση που επιθυμείτε.

1 σχόλιο:

Πείτε μας τη γνώμη σας για το άρθρο...